Hoe verhoog ik de betrokkenheid?

 

Keuzes die vanuit het management gemaakt zijn en vervolgens ‘gedumpt’ worden in een team, met als doel opvolging, zijn in mijn ogen gedoemd te mislukken. De betrokkenheid zakt als een baksteen omlaag. Natuurlijk is het soms nodig om knopen door door te hakken en een weg in te slaan. Maar meestal wordt de stap om vanuit de medewerker, klant of omgeving naar een probleem te kijken overgeslagen. Een gemiste kans!

 

Brainstormen in teamverband

 

Brainstormen in teamverband is een ideale manier om nieuwe mogelijkheden te ontdekken met een hoge betrokkenheid vanuit iedere medewerker. Een brainstorm-traject begint altijd met een duidelijke startvraag.
Vaak denken we dat die eenvoudig te formuleren is. Dit is echter vrijwel nooit het geval.
Deze vraag gaat namelijk uiteindelijk leiden tot de daadwerkelijke brainstorm, die vervolgens de route uit gaat stippelen voor het pad naar nieuwe mogelijkheden. Om tot deze vraag te komen, is het van belang eerst het probleem helder te hebben. Neem de tijd om daartoe te komen. Maak een wandeling, en bevraag elkaar scherp. Zo kom je uiteindelijk met een vraag die start met; “Hoe kunnen we….”

We live in the world our questions create.

David CooperriderHoogleraar

De startvraag

Om de startvraag helder te krijgen kan je als volgt te werk gaan:

  • zonder er uitgebreid op in te gaan bekijk je wat het probleem is;
  • wat het probleem áchter het probleem is;
  • waar dát dan toe zal leiden en
  • wie daar dan last van zal hebben.

De vraag die daar uitrolt, ga je op zijn beurt weer kritisch bevragen.
Kortom vragen, vragen, vragen en dat alles zonder oordeel.

De vraag die over blijft is de juiste vraag om met te vertrekken. Wees in het formuleren overigens niet te kritisch. Ook als het nog niet helemaal juist op papier staat is het tóch voldoende om aan de slag te gaan. De exacte vraag zou tijdens het proces zomaar nog wat kunnen wijzigen…

Klaar voor de brainstorm

De vraag, of vragen die geformuleerd zijn zijn nu klaar. Werk ze groot uit zodat er veel ruimte is voor post-itts. Hét werkmateriaal voor de teamsessie die volgt. Dan is het nu tijd om mensen uit te nodigen deel te nemen.
Nodig naast het team ook mensen uit die niet direct iets te maken hebben met dit probleem. Denk hierbij aan klanten, mensen uit andere teams, omstanders of willekeurig mensen met wie je welleens van gedachten wisselt.
Juist déze groep naast het team heeft weer een hele andere frisse kijk op de vraagstelling. Héél waardevol om op nieuwe ideeen te kunnen komen.
Ik werk zelf altijd graag met dit associatiekaartspel. Deze foto-kaarten dagen uit om nieuwe ideeen met elkaar te verbinden, waardoor er weer een hele nieuwe kijk kan ontstaan. In mijn volgende blog ga ik hier verder op in.

 

Wil je meer weten over brainstormen of reageren op dit blog: Hoe verhoog ik de betrokkenheid?
Laat het me dan hieronder weten.

 

Verder lezen?

Inspiratie?

KAIROS IN MOTION | Brainstorm spel