Hoe kunnen we in ons team beter feedback geven

Feedback geven wordt vaak als spannend ervaren.
‘Hoe komt mijn reactie over op de ander?’
‘Wat moet ik doen als die ander zich helemaal niet herkent in mijn reactie?’
of nog erger…. ‘Hoe moet ik reageren, als de ander emotioneel geraakt wordt door mijn feedback?’
Deze angsten spelen bij mensen zodra gesproken wordt van een feedback-cultuur. Ik ben van mening dat deze angsten niet nodig zijn, zo lang je maar weet wat feedback is en wat het kan betekenen voor een ander.
Lees hieronder meer over: ‘Hoe kunnen we in ons team beter feedback geven

 

Samen werken

Een team bestaat uit mensen die direct met elkaar samen aan het werk zijn om hun doel te bereiken. Dat doel bereik je het beste als de samenwerking goed is.
In bedrijven komt steeds meer aandacht voor het geven van feedback; het aanspreken van elkaar op gedrag.

Dat is niet voor niets! Om een samenwerking optimaal te laten zijn is het van belang dat mensen zich vrij voelen om feedback aan elkaar te geven én te ontvangen. Het is echter wel van belang dat er ook ruimte is om feedback te weigeren! Voor het geven van feedback is een veilige omgeving waarin teamleiden een goede basis van vertrouwen hebben ten opzicht van elkaar cruciaal.

Het ideale moment?

Als feedback een onderdeel mag zijn van de dagelijkse werkzaamheden, kom je er al snel achter dat het helemaal niet zo moeilijk is om elkaar aan te spreken. Als je elke dag 3 complimenten en 1 aandachtspunt aan collega’s gaat geven ervaar je al snel dat het steeds makkelijk wordt. Ik werk graag met dagelijks feedback geven in een spelvorm. Er zijn veel leuke spellen voor teams op de markt om meer diepgang te bieden aan een compliment (we zitten immers niet op: ‘wat heb je leuke kleding aan’, te wachten).
Daarnaast zijn er ook spellen; vragenkaarten, die je bijvoorbeeld aan het begin van elke vergadering kunt doen. In 10 minuten heb je dan meteen contact gemaakt, aan teambuilding gewerkt, feedback gegeven én de juiste stemming voor een effectieve vergadering gecreëerd. Wat wil je nog meer?
Insights Discovery heeft daarvoor het kwaliteitenspel, waardoor kwaliteiten ook gekoppeld kunnen worden aan voorkeuren. Maar er is nog meer op de markt!  Je vindt mijn tips voor andere kaartspellen onderaan deze blog.

Feedback geven kan overal; aan de tafel, bij de koffieautomaat, in de gang, enz. Wacht er niet mee tot het ideale moment. Sterker nog, hoe eerder je bent, hoe gemakkelijker het is. Denk maar even aan de emmer met haar druppels. Als je pas reageert bij de laatste druppel is het extra lastig om zonder emoties te vertellen en rustig te blijven in je verhaal.
Vandaar de vraag: Hoe kunnen we in ons team beter feedback geven zonder gedoe?

Feedback ontvangen is als een cadeautje ontvangen

Feedback geven is dan één ding. Feedback ontvangen wordt als minstens zo lastig ervaren. Maar, als je nou eens naar feedback krijgen kijkt, als het ontvangen van een cadeautje.
Stel: Voor je 40e verjaardag ontvang je van die ene vriend een bijzonder cadeau. Je kunt dat cadeau aannemen, ervoor bedanken en het op je salontafel plaatsen zodat je er iedere dag meerdere keren naar kijkt én aan herinnerd wordt. Maar je kan het ook op zolder in de kast achter de deuren zetten. Je zoekt het zo af en toe eens op, als je eraan denkt, of laat het daar staan. Ook in het laatste geval neem je het cadeau aan, je bedankt ervoor, al is het alleen al voor de moeite die jouw vriend gestoken heeft in het uitzoeken.

Zo werkt het ook met feedback. Sommige feedback wil je aannemen, dichtbij je houden en meteen in de actie zetten. Je wilt en kunt meteen iets veranderen. Andere feedback ontvang je, daar mag je voor bedanken (de ander heeft tenslotte moeite gedaan om jou iets terug te geven) en wil je liever in de kast zetten. Dat is prima, je bent er nog niet klaar voor óf het is iets waar jij niets aan wilt / kunt veranderen. In beide situaties mogen zowel de gever als de ontvanger tevreden zijn.
Vraag als gever altijd vooraf of de ander zit te wachten op jouw feedback! ‘Nee’, is daarbij ook een antwoord. Accepteer het! Gooi niet alsnog je reactie naar de ander, maar neem het antwoord aan en geef ook dat weer een plek. Wellicht komt de ander er later nog eens op terug, wellicht ook niet. Laat het initiatief hiervoor nu bij de ander.

Op zoek naar tips voor feedback geven in 7 stappen?
In mijn volgende blog ga ik hier verder op in.

 

Lees meer

Inspiratie

 

In mijn volgende blog  Feedback geven in 7 stappen geef ik je een aanpak waardoor je meteen van start kunt met feedback geven!
Wil jij meepraten over Hoe kunnen we in ons team beter feedback geven?

Ik hoor het graag in de reacties hieronder: