Feedback geven in 7 stappen

Er komt gelukkig steeds meer aandacht voor ‘feedback geven’ binnen organisaties. Met feedback kan je de relaties onderling enorm verbeteren. Het kan echter ook helemaal verkeerd uitpakken als je zomaar lukraak jouw mening gaat spuien!
Dus bereid je voor! Bedenk hoe jij het aan gaat pakken, bij juist deze ene persoon. Denk ook na over welke voorkeuren in communicatie deze persoon laat zien. Lees verder voor Feedback geven in 7 stappen

 

Aan de slag

Als je aan de slag gaat met feedback geven, is het goed om eerst even stil te staan bij wát je gaat zeggen. Feedback geven zegt namelijk alles over de gever. Dus maak onderscheid of je een oordeel over iets hebt, of dat je een tip hebt die de ander kan gebruiken om zijn houding of werkwijze te kunnen verbeteren.
Feedback gaat namelijk over het laten zien aan de ander wat zijn houding of gedrag met jou doet. Zonder oordeel. Ik gebruik zelf liever de term feedforward, omdat het namelijk essentieel is dat de ander over de mogelijkheden beschikt om iets aan dat gedrag te kunnen veranderen in de toekomst. Zo geef je de ander letterlijk voeding om vooruit te kunnen; feed-forward!

 

Feedback geven in 7 stappen

 1. Vraag aan de ander of je hem feedback mag geven.
  (Nee is ook een antwoord; accepteer het!)
 2. Beschrijf concreet het gedrag wat je gezien hebt in een bepaalde situatie – zonder oordeel / emoties!
 3. Geef aan wat dat gedrag bij jou voor gevoel opriep (nu komen dus de emoties, alleen jouw emoties. “Dat gaf mij een gevoel van….”)
 4. Beschrijf wat het effect van het gedrag op jou of binnen het bedrijf heeft.
 5. Omschrijf hoe het gewenste gedrag er in de toekomst uit zou kunnen zien.
 6. Vraag of de ander er iets mee kan. Of wil reageren op jouw feedback.
 7. Wacht…wees stil!! Tot de ander de tijd heeft gehad om te reageren.
  Ga nu samen in gesprek, denk niet in oplossingen maar stel vooral open vragen. Vind je open vragen stellen lastig? Kijk dan eens naar het spel Rake vragen dit kan jou helpen alleen vragend naar de ander toe te zijn.

Zo, dan kan je nu aan de slag! 🙂
Zoek een fijn plekje waarbij jullie even ongestoord kunnen zitten. Neem er echt even de tijd voor. Ga samen in gesprek, laat de ander niet verward achter door na je feedback zo snel mogelijk te vertrekken. Kijk wat het voor de ander kan betekenen, daar leer jij juist ook weer van.

Veel plezier! Want feedback geven is een feestje, met cadeautjes en een ontvanger.

 

Lees meer

Inspiratie

 • Gesprekskaarten Rake vragen om samen in gesprek te gaan rondom een situatie
 • Feedback Kaarten om binnen je team mee aan de slag te gaan.

 

Ik hoor het graag als deze tips jou op weg hebben kunnen helpen!
Wil je meer weten over voorkeuren in communicatie? Hier zal ik in mijn volgende blog op ingaan.
Stuur me gerust een bericht als je vragen hebt, of meer wilt weten.

Ik kijk ernaar uit om je te ontmoeten!