Team ontwikkeling

 

Wat kenmerkt een effectief team?
Waarom past het ene team zich vlot aan bij veranderde omstandigheden en blijft het andere in oude oplossingen hangen?

Ik ben ervan overtuigd dat een succesvolle én prettige samenwerking begint met het herkennen, waarderen en benutten van de verschillen tussen teamleden.

Daarom start ik binnen team ontwikkeling graag met het Insights model voor teameffectiviteit. Dit helpt de effectiviteit van je team te beoordelen én te vergroten.

Of het nu gaat om nieuwe medewerkers; een gehele nieuwe samenstelling van een team; óf teams waarin al voor langere tijd samengewerkt wordt. Ik duik graag met het team de diepte in.
Vaste patronen die ontstaan zijn, vaak zonder daar afspraken over te maken, bieden weinig ruimte tot vernieuwing. Juist door deze patronen van een afstand te bekijken, kun je zien of ze het team nog wel helpen.

Ik werk graag met Insights Discovery in combinatie met NLP én heb daarbij een systemische kijk op het team.

Wat levert het op?

  • meer eenheid en positiviteit op de werkvloer;
  • gedreven teamleden die werken vanuit hun kracht;
  • mensen die elkaar beter begrijpen en hun communicatie op de ander kunnen aanpassen;
  • out of the box – ontwikkeling van nieuwe kansen.

Nú is het juiste moment om je team in beweging te brengen.

Vanuit Kairos in Motion ben ik als teamcoach actief door het hele land. Meestal is mijn werkgebied echter Noord-Brabant, regelmatig rondom de steden Eindhoven, Breda, Helmond en Uden.

Insights Discovery

Insights Discovery is een inspirerende methode om teamsamenwerking te versterken. Het is waardenvrij en geeft door middel van een eenvoudige 4-kleurentaal inzicht in gedragsvoorkeuren. Het biedt concrete handvatten voor teameffectiviteit.

Aan de hand van een online vragenlijst van 25 vragen wordt een uitgebreid persoonlijkheidsprofiel opgesteld met daarin jouw unieke kleurenmix. Dit resulteert in een groter zelfinzicht, waardoor ieder teamlid zijn gedrag op anderen kan afstemmen. Het kunnen herkennen, waarderen en benutten van verschillen is van cruciaal belang voor de performance van teams.

Lees meer over Insights Discovery
KAIROS IN MOTION | Insights
KAIROS IN MOTION | gesprek

Vertrouwen; de basis van het team!

De basis van teamontwikkeling is vertrouwen. Als deze basis ontbreekt kan je eigenlijk niet spreken van een samenwerking en al helemaal geen ontwikkeling binnen die samenwerking. Ik werk graag via uitdagingen om jouw team weer een stevige basis van vertrouwen te geven. Spelvormen zorgen ervoor dat je voorbij gaat aan de zwaarte, maar bieden bij terugkijken alle kansen voor diepte. Elkaar beter leren kennen kan op vele manieren. Denk daarbij aan activiteiten via teambuilding, persoonlijkheids profielen van Insights en ook eenvoudiger gewoon tijdens een vast teamoverleg.

Feedback geven en ontvangen

In steeds meer organisatie staat het geven van feedback als belangrijk punt op de agenda. Als feedback geven en ontvangen een vanzelfsprekendheid is, kan je de relaties onderling enorm verbeteren. Het is dus ook niet voor niets dat er steeds meer vragen komen om de teamontwikkeling te richten op het geven én ontvangen van feedback.
Met feedback, of liever gezegd feedforward voedt je de ander als het ware vooruit. Het uitgangspunt is dus vooruit kijken in plaats van kritisch terugkijken, vaak met een duidelijk oordeel. Door feedback regelmatig onderdeel uit te laten maken van de werkweek, bijvoorbeeld bij elke start van de wekelijkse vergadering, wordt het steeds eenvoudiger en prettiger om te doen.

Lees meer over het geven van feedback in mijn blogs:
Hoe kunnen we in ons team beter feedback geven | Zonder gedoe
Feedback geven in 7 stappen

Of neem contact met me op om te kijken wat ik voor jouw team kan betekenen!